15 sept 2018: Bakterier i dricksvattnet - klicka här för att läsa mer!

Hej

Vid senaste ordinarie kontroll av vårt dricksvatten upptäcktes lite koliforma bakterier i vattnet. Vi gjorde då ett uppföljande prov och hittade återigen koliforma bakterier, den här gången i högre halter.

Vi jobbar vidare med att hitta källan till föroreningen, enligt miljökontoret har det varit ett problem i många dricksvatten senaste tiden, och kan bero på den torra sommaren.

Koliforma bakterier är inte farliga i sig. De är en indikatorbakterie som tyder på att även andra bakterier kan växa i ledningarna. E. coli och en mängd andra relativt närbesläktade bakteriearter finns i människans normala tarmflora. Sådana bakterier benämns ofta koliforma bakterier. Vi har inte hittat några E-coli i vårt drickvatten, vilket tyder på att det inte är en förorening kopplad till avlopp eller gödsel.

Man kan bli illamående och få kräkningar och diarré av koliforma bakterier (beroende på vilken stam som finns i vattnet).

Halten koliforma bakterier var vid senaste provet 40 st per 100 ml och gränsvärdet för en större gemensam brunn som vi har är 10 st per 100 ml (gränsvärdet för enskilda brunnar är 500 st per 100 ml).

Du kan koka dricksvattnet för att bli av med bakterierna.

Har du frågor är du välkommen att ringa Pärra på 0704-956029, eller Hanna på 0708-61 81 21.

/Styrelsen i Forkarby by- och vattenförening genom Hanna

(Om du bor i Forkarby och inte har fått ovanstående information på mail eller sms betyder det att vi saknar kontaktuppgifter till dig - meddela Hanna (hanna_almqvist[snabel-a]golder.se så lägger jag till dig i våra listor)

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.