Vi har en gemensam dricksvattenbrunn, som samtliga hus i byn är kopplade till. Den räknas som en mindre vattenanläggning och därmed måste vi följa dricksvattenföreskrifterna vid drift av brunnen. Det innebär bland annat att vi kontrollerar kvaliteten på vattnet regelbundet och att miljö- och hälsoskyddsnämnden med jämna mellanrum gör kontrollbesök. Kvaliteten på vattnet är generellt god, du kan hitta analysprotokollen under Dokument i menyn till vänster.
Vi har något förhöjda kalciumhalter i vattnet, vilket vid de flesta analystillfällen syns som "tjänligt med anmärkning" på analysprotokollen. Detta beror på de naturligt kalkrika jordarna här omkring Forkarby. Kalcium innebär dock inget hälsoproblem, utan riktvärdet är satt för att skydda ledningar (kalcium bildar pannsten och gör att vi förbrukar mer schampoo och tvättmedel etc). En lösning på problemet skulle vara att installera avhärdare vid pumphuset, men det är en fråga som vi haft uppe på årsmöte och i styrelsen och beslutat att vi inte vill göra. Anledningarna till detta är flera, bl.a. är pumphuset för litet för att få plats med en avhärdare, vilket skulle betyda omfattande ombyggnationer. Dessutom vill vi låta varje användare välja själv om de vill ha avhärdning eller inte (det stora flertalet som är intresserade av avhärdat vatten har redan en egen avhärdare i hemmet). Vi har diskuterat frågan med Miljöförvaltningen, vilka år 2020 beslutade att tills vidare inte ställa några krav på oss rörande kalciumhalten. Fortsatta diskussioner hölls under 2023, och 2024 beslutade Miljöförvaltningen återigen att tills vidare inte ställa några krav på oss rörande kalciumhalten.
Under 2018 och 2019 hade vi problem med förhöjda halter koliforma bakterier i vattnet, vilket vi kopplade till inträngande ytvatten. Detta ledde till att vi gjorde flera åtgärder vid brunnen och i pumphuset:
Vi har en vattenverksskötare som ser efter pumpar och hydroforer men om något skulle hända med brunnen eller om det skulle bli en vattenläcka är det vårt gemensamma ansvar att lösa detta. Föreningen bekostar reparationer av stamledning/huvudledning, men respektive fastighetsägare bekostar lagning av ledningar som leder från stamledning. Reparationer av T-korsning på stamledning bekostas av förening och fastighetsägare gemensamt. Föreningen genomför grovåterställning (det vill säga fyller igen gropen), medan fastighetsägaren betalar finplanering. Det finns ritningar över ledningsnätet (dock är de inte kompletta, särskilt inne på tomter kan information saknas). Kontakta styrelsen om du vill se på ritningarna.